Sociale veiligheid
Sociale veiligheid binnen een sportvereniging draait om het creƫren van een omgeving waarin alle leden zich welkom, gerespecteerd en veilig voelen. Dit betekent dat iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht, achtergrond of niveau, zonder angst voor pesten, discriminatie, grensoverschrijdend gedrag of andere vormen van intimidatie kan sporten en sociale activiteiten kan bijwonen. Sociale veiligheid is een essentieel onderdeel van een gezonde en inclusieve verenigingscultuur.
De Vertrouwenscontactpersoon (VCP)
Een vertrouwenscontactpersoon (VCP) speelt een centrale rol bij het waarborgen van sociale veiligheid binnen de vereniging. Deze persoon is het aanspreekpunt voor leden, ouders of vrijwilligers die vragen hebben of problemen ervaren met betrekking tot sociale veiligheid. Denk hierbij aan gevallen van pestgedrag, (seksuele) intimidatie, discriminatie of een onveilige sfeer binnen de vereniging.
De taken van een VCP omvatten onder andere:
- Luisterend oor bieden: De VCP biedt een veilige en vertrouwelijke plek waar leden hun zorgen of ervaringen kunnen delen.
- Voorlichting en preventie: De VCP informeert leden en bestuur over sociale veiligheid en helpt bij het opstellen en naleven van gedragsregels.
- Doorverwijzing: Wanneer een probleem gespecialiseerde hulp vereist, zoals bij ernstige intimidatie of grensoverschrijdend gedrag, verwijst de VCP door naar professionele instanties of hulpverleners.
- Adviseren van het bestuur: De VCP ondersteunt het bestuur bij het ontwikkelen van beleid en protocollen die sociale veiligheid bevorderen.
De VCP is onafhankelijk en oordeelt niet.
Vertrouwenscontactpersoon van de Hoge Wick:
Bea van Esch
E-mail: [email protected]
Fair play
De Hoge Wick leeft de fair play principes na die opgesteld zijn door de KNLTB. Meer hierover is te lezen op www.knltb.nl/fairplay. Of download de infographic via deze link.
Meer informatie:
- Hoe draag jij bij aan Fair Play?
- Gedragscode KNLTB trainers/Begeleiders
- Hoe draag je als bestuurder en vrijwilliger bij aan Fair Play?